среда, 7 марта 2012 г.

Найпоширеніші розлади сну

Вчені вже протягом багатьох років намагаються дослідити природу та походження людських сновидінь, пояснити причини різноманітних відхилень тощо. Хтось використовує сонник для розшифровки снів, але правильніше кожному сну знайдеться логічне пояснення. На сьогоднішній день існує велика кількість праць, присвячених цій темі. Однак спеціалісти не припиняють досліджень цієї галузі. Для позначення різноманітних відхилень науковці навіть ввели спеціальний термін - парасомнії - це загальне визначення деяких розладів сну, схожих до лунатизму чи сомнамбулізму. Ось п'ять найпоширеніших проявів парасомнії.


Лише невелика кількість сомнамбул здогадуються про свої проблеми, та й то найчастіше в тому випадку, коли їм про це повідомить хтось із близьких. Та іноді лунатизм може проявитися з віком, коли поруч з вами нікого не виявиться.

Як вважають експерти, лунатизм зумовлений цілою низкою факторів. Серед них, насамперед, виокремлюють прийом певних ліків, стрес і порушення сну. Найчастіше хвороба проявляється у віці від 8 до 12 років та триває роками. Таким чином, лунатизм - найпоширеніший вияв парасомнії. Разом з цим існують інші відхилення.

На другому місці - розмови уві сні. В даному контексті цікавим буде наступний факт. Багато років тому Дмитро Лихачов та Фаїна Раневська, не змовляючись, дружно відмовилися співпрацювати з органами та доносити на колег, посилаючись на те, що вони не здатні зберігати таємниці через власну схильність розмовляти уві сні.

Розмови уві сні бувають виразними, хоча можуть бути й нерозбірливими. Вони спостерігаються під час фази REM сну – тоді, коли ми бачимо сновидіння. Як і лунатизм, розмови уві сні можуть викликатися ліками, стресом та навіть певними психічними захворюваннями. Цей розлад проявляється приблизно у половини дітей у віці від 3 до 10 років, а також у 5% дорослих.

Інші прояви парасомнії - менш відомі та не такі поширені, як описані вище. Серед них – вживання їжі уві сні, відправлення текстів за допомогою СМС або електронної пошти, а також, що найцікавіше, секс під час сну. Останнє явище також називають сексомнією.


Я також відношуся до тих 5% що говорять у сні, але моя мова в той момент, на щастя, нерозбірлива, хоч кілька разів мені вдалось таким чином налякати дружину (сказала що живе з інопланетянином))). А у вас міцний сон, чи також бувають казуси?

Джерело: sonnik.nur.kz

Комментариев нет:

Отправить комментарий